Op eigen kracht de sneeuwvlakte oversteken. Niks geen ski liften om je naar boven te brengen en hellingen om vanaf te sjezen maar zweten en hard werken om flinke afstanden af te leggen. Lijkt het je iets? Lees dan hier verder!
De geschiedenis van het cross country skiën
Het cross country skiën is de wintersport met de oudste historie. Waar het vandaan komt, is niet moeilijk te raden. In de gebieden waar het sneeuwde zoals de Scandinavische Eilanden en grote delen van het oude China werd al sinds millennia gebruik gemaakt van sneeuwlatten en een prikstok om je in de winter voort te bewegen. De oudste verhalen stammen uit Noorwegen, waar 6000 jaar geleden als ski’s werden gebruikt. De taxateurs van de heersende koning, maar ook het leger bewoog zich in de winter voort per ski. Rond de 16e eeuw werd de lange prikstok vervangen tot 2 kortere, en werd de ski beter vormgegeven. Ook nu nog wordt het cross country skiën gebruikt als manier om jezelf van A naar B te brengen. Maar in de meeste gevallen pakt men nu de sneeuwmobiel en wordt het cross country skiën alleen nog beoefend als sport.
De populariteit van het cross country skiën
Alhoewel cross country skiën veel minder spectaculair is dan bijvoorbeeld het Alpine Skiën of het Ski springen, heeft deze sport toch enorm veel aanhangers. Cross country skiën wordt voornamelijk gedaan in de vrije natuur en meestal op natuurlijke sneeuw, maar soms wordt ook gebruik gemaakt van kunstsneeuw, om de niet of slecht besneeuwde gedeeltes op de route ski klaar te maken. Het cross country skiën heeft nog het meest weg van een marathon. Wat is zo aantrekkelijk aan het cross country skiën? Wanneer je je op deze manier voortbeweegt over de sneeuwvlaktes wordt je getrakteerd op prachtige vergezichten en mooie landschappen. Daarnaast is cross country skiën in tegenstelling tot de andere wintersporten niet zo gevaarlijk. Het mag iedereen duidelijk zijn dat de kans dat je een ongeluk krijgt of een blessure oploopt veel lager is bij het relatief veilige cross country skiën dan bij het Alpine Skiën, Ski springen of snowboarden. Ook zijn de kosten relatief goedkoop. In de meeste gevallen worden er gratis routes voor de cross country skiërs uitgezet waarbij je het startpunt en het eindpunt zelf kunt bepalen.
Belangrijke wedstrijden
Natuurlijk worden er ook in deze sport wedstrijden georganiseerd. Het gaat er dan meestal om wie het snelst en bepaalde afstand heeft afgelegd. Deze afstanden, en ook het parcours, verschillen per wedstrijd. De meest cross country wedstrijden gaan over een afstand groter dan 40 km en er dient dan ook hard getraind te worden. Voor de onervaren skiër is het een echte uitputtingsslag. De meest begeerde plaats is uiteraard deelname aan de Olympische Winterspelen. Het cross country skiën is al sinds 1924 een Olympische sport en wordt tegenwoordig om de 2 jaar gehouden. Sinds 1974 is het cross country skiën ook opgenomen in de lijst van sporten bij de Paralympische Winterspelen.