Wel eens van de wintersport met de naam “curling” gehoord? Deze eeuwenoude sport is sinds 1998 in de Olympische Winterspelen opgenomen maar in Nederland nog vrij onbekend. Toch wordt deze bekendheid steeds groter, Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je ook op deze wintersport weddenschappen kunt afsluiten. Maar voordat je overgaat tot inzetten, dien je je eerst te verdiepen in de spelregels. Vandaar dat we hier een korte beschrijving van deze vreemd aandoende wintersport willen geven.
Wat is curling?
Curling heeft nog het meest weg van Jeu de Boules, maar dan op ijs. Het eerste verslag van curling stamt uit begin 1540, en beschrijft een wedstrijd waarbij met special zware platte rivierstenen over het ijs werd geschoven. Aan het einde van een lange, uitgezette ijsbaan die nog het meest weg heeft van een bowlingbaan, bevindt zich een soort afgetekend dartbord, “huis” genoemd. De deelnemende teams strijden er om wie zijn steen het dichtst bij het middelpunt van “huis” (de dolly) tot stilstand weet te brengen.
Het woord curling stamt af van de wijze waarop de ongelijke riviersteen over het ijs heen schoof. Tegenwoordig maakt men geen gebruik meer van platte, ongelijke rivierstenen maar van speciale curling stenen gemaakt van graniet met een exact gewicht van 19.1 kg en voorzien zijn van een handvat om het werpen en verplaatsen makkelijker te maken.
De spelregels
Een curlingswedstrijd wordt gehouden tussen 2 teams, met ieder 4 teamleden. Ieder team heeft de beschikking over 8 curling stenen. Wanneer een teamlid zijn curlingssteen over het ijs heeft geschoven, beginnen de andere teamleden heel hard met een speciale bezem het ijs voor de glijdende steen te poetsen om ze de baan en snelheid van de gespeelde curlingssteen te beïnvloeden. Er komt behalve techniek ook een hoop tactiek bij kijken. Je mag met je curlingssteen namelijk ook de stenen van je tegenstander een duwtje geven, zodat deze uit het huisgebied geduwd worden. Degene die de laatste worp heeft, heeft natuurlijk een voordeel, omdat je met deze laatste steen de stenen van de tegenstander geheel uit positie kunt brengen. Daarom moet de winnaar altijd beginnen bij de volgende ronde, zodat de teams deze kans om en om krijgen. Een wedstrijd bestaat uit 10 rondes.
Een toenemende populariteit
Curling is behalve in Schotland ook in Scandinavië en Canada heel populair. Alhoewel de sport misschien minder spectaculair is om te zien, kan er op deze wintersport veel weddenschappen worden afgesloten. Het weddenschappen afsluiten op wintersport evenementen is iets wat veel mensen graag doen en net zoals bij de andere wintersporten heeft het curling veel verschillende inzetmogelijkheden. Je kunt niet alleen inzetten op wie de volledige wedstrijd of welk team het kampioenschap gaat winnen, maar ook over het verloop van iedere geworpen curlingssteen.