Snowboarden

Wanneer je als nieuweling wilt gaan snowboarden, dien je een hoop te leren. Niet alleen is het snowboarden een hele andere discipline dan skiën of langlaufen of ski-springen, het is ook een hele andere wereld.

Een klein stukje geschiedenis.

snowboard1Heel veel mensen denken dat het snowboarden is ontstaan vanuit het skaten, maar dat is niet perse waar. Het schijnt dat het eerste snowboard al in 1965 gemaakt werd. Een vader bedacht het eerste surfboard toen hij zijn dochter al staande op een slee de heuvel af zag glijden en probeerde te ski-springen. In principe was het niet meer dan 2 korte aan elkaar gemonteerde ski’s met 2 voetbanden. 5 jaar werd de uitvinding opgemerkt door ene Dimitri Milovic, een Amerikaanse strandsurfer. Het inspireerde hem tot het maken van zijn eigen uitvinding: de Winterstick. Hij verbeterde de uitvinding door te werken met nylon banden en een bodem van glas en begon hiermee zijn eigen bedrijfje. Toen bleek dat het aantal ongelukken met de Winterstick behoorlijk hoog lag, werd de nieuwe sport als zeer gevaarlijk bestempeld en ging het bedrijf failliet. Jaren later werd het snowboard opnieuw op de markt gebracht, ditmaal gemaakt van fiberglas en boothout. De uitvinding sloeg niet allen aan bij surfers die voor de wintermaanden een andere hobby zochten maar ook bij de wintersporters, en dan vooral bij de jongeren.

De verschillende soorten snowboarden

snowboard2Het snowboarden is grofweg in 3 verschillende disciplines onder te verdelen; Freeride, waarbij je naast op of naast de piste in je eigen tempo en op je eigen manier de berg afdaalt, het alpine snowboarden waarbij het om snelheid en bochten gaat (slalom wedstrijden) en het freestyle snowboarden. Hierbij maakt de snowboarder gebruik van halfpipes, rails en boxen, om speciale tricks uit te halen. Dit gebeurt meestal in een speciaal gebouwd snowpark. De laatste manier van snowboarden is het meest bekend bij het grote publiek. Het is dan ook spectaculair om te zien hoe de snowboarders de vloer aanvegen met de oude ski-springers en hun snowboard flippen in de halfpipe, en salto’s maken tijdens het keren.

De Lifestyle

Snowboarden is niet zomaar een wintersport, maar zeker ook een lifestyle. Snowboarders zijn sportieve type’s met een vrije en uitbundige levensstijl. Een snowboarder draagt trendy kleding, die vooral kleurrijk en extravert moet zijn. Dit is overgewaaid uit de surferswereld, waarin schreeuwerige Hawaïbloezen en kleurige plastic brillen helemaal top zijn. Wil je er als snowboarder bij horen, dan dien je zeker aandacht te besteden aan je kleding en aan je taalgebruik.

Bekende snowboarders

Wanneer je de laatste trends wilt weten in en sport, kun je altijd nog naar de idolen kijken. In de snowboardwereld is het kopiëren van een idool een echte dooddoener. Het beste advies luidt dan ook, je kunt je het beste laten inspireren door de verschillende persoonlijkheden zoals de excentrieke Ethan Morgan, Aimee Fuller (beste vrouwelijke allround snowboarder) en Shaun White, maar blijf vooral jezelf.